Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Talavera

esglesiatala.JPG

El poble de Talavera (120 h el 2005) s’aixeca a la part occidental del terme, a 791 m d’altitud, en el pendent d’una muntanya coronada per l’antic castell. L’església parroquial de Sant Salvador de Talavera es troba a pocs metres de les cases del clos urbà, al cim de la serra. Conserva una portalada romànica del segle XII i un pany de paret; l’eixamplaren modernament amb un senzill estil neoclàssic i posaren l’entrada a la façana de llevant. Dins l’església s’hi conserva un sarcòfag de pedra, amb un relleu a l’exterior de la caixa que representa l’àguila i la campana, a la tapa hi ha les figures jacents d’un cavaller i la dama, amb la vestimenta del segle XIV, i a dins es conserven els ossos de dos personatges, que bé podrien ser un Aguiló i una So.
Les restes del castell de Talavera, situades dins el poble al punt més elevat, es confonen amb la construcció d’una casa. El poble conserva algun carrer cobert i el carrer del Call, on havien habitat jueus. Més a ponent del poble hi ha mig esbotzada una torre cilíndrica, que hom anomena el Molí de Vent, camí de la Guàrdia Lada i de Suró. La festa major se celebra el darrer cap de setmana de maig.
Els Alemany de Cervelló eren senyors de Talavera al segle XII, i Guerau Alemany de Cervelló la cedí al seu nebot Guillem d’Aguiló; aquest llinatge la senyorejà fins a la segona meitat del segle XIV, que passà per parentiu a la família So; els Joans i Antonis de So s’hi succeïren fins el 1563. Els Burguès i de So, o Burguès i Santcliment, foren després els senyors d’aquests pobles; des del 1753 el senyor era D. Gaietà Maria de Santcliment de Pignatelli, marquès de Rubí.
Entre les famílies del poble el cognom Truiols o Trullols hi perdura des de fa set centúries. Tant aquí com a Pavia es conserva Can So.