Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Pallerols

pallerols889944.jpg

El poble de Pallerols és a l’extrem septentrional del municipi de Talavera, a la dreta del riu d’Ondara. Està a 574 m d’altitud i té 61 habitants.
És un edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó de perfil semicircular, capçada per un absis semicircular. L’església fou alterada per la construcció d’una segona nau i una porta d’arc de mig punt que s’obre a la façana est.
La primitiva església de Sant Jaume, era de forma rectangular, amb una sola nau, coberta amb volta de canó i amb un absis semicircular amb coberta de quart d’esfera. Amb el temps, es va construir una segona nau adossada al mur sud, incorporant nous elements artístics com un gran arc apuntat per comunicar les dues naus i una coberta amb volta estrellada.
Hi ha dos portes d’entrada. Una, a la façana nord, on hi ha l’actual porta d’accés al recinte, adovellada amb arc de mig punt. L’altra, a la façana oest, d’arc de mig punt, també adovellada i amb presència de guardapols. Aquesta porta, està tapiada i corresponia a la primitiva entrada al recinte. Per sobre d’aquesta porta, hi ha una fornícula amb una imatge d’un Sant Jaume al seu interior i que correspondria a modificacions posteriors que afectaren al recinte. Un campanar d’espadanya de quatre ulls, amb dos pisos sobreposats corona el conjunt.

En aquesta església cada any s’hi Camí de Sant Jaumecelebra una trobada de peregrins del camí de Sant Jaume.

Als afores del poble hi ha algunes fonts i un petit tossal a la riba esquerra del riu on hi ha un colomar que ja existia en el segle XI.